natuurlijk 

Steenwijksmoer


Natuurlijk Steenwijksmoer heeft als doelstelling om de biodiversiteit in het dorp te versterken. 

Door verschillende maatregelen willen we de biodiversiteit in het dorp uitbreiden. Hoe meer verschillende planten, insecten en dieren er zijn, hoe gezonder de natuur en hoe gezonder onze leefomgeving is. 

Wat we zelf allemaal al kunnen doen is door de tuin niet al te netjes te maken. In de herfst en winter mogen de bladeren best blijven liggen, dat geeft beschutting aan insecten, egels en andere dieren. 

In 2019 hebben we met Flower your place bloembollen geplaatst bij het brinkje, Meester Veldhuizenstraat en Pastoor JH Wesselstraat. In 2020 kwamen daar de toegangswegen op de hoofdweg en Dreef bij. Nu zijn op een tiental locaties in het dorp bollen te zien en ze bevatten een variatie van narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sierui en camassia. 

Van februari tot juni is het een fleurig uitzicht. 

 

Leerlingen van de Nieuwe Veste hebben voor ons nestkastjes gebouwd tot bouwpakketjes, voor onze leerlingen van St. Theresiaschool. Zij hebben hun eigen nestkastje, met hun naam in elkaar mogen schroeven en in april zijn ze opgehangen. Wij hopen hiermee een deel van de eikenprocessierups te kunnen terugdringen. Er is wat meer struiken en beschutting nodig bij de bomen, maar dat is een volgende stap in onze plannen. 

In 2021 zijn hiermee 52 nestkastjes opgehangen. 

 

Een volgend doel is om vleermuiskasten en insectenhotels te plaatsen. 

Met Jan Nicolai zijn er waarnemingen gedaan in ons dorp en het mooie nieuws is dat we al best veel soorten hebben. 

De zeker waargenomen soorten bij de kerk:
 -gewone dwergvleermuis
 -ruige dwergvleermuis
 -laatvlieger
 -rosse vleermuis
 -watervleermuis 

nestkastjes